فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1390)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1390)

  • 212 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد اعرابی صفحه 0
  • برزو فروهی بوزنجانی، امیر حصیرچی، عباس نیاوند صفحه 1
    مقاله ی حاضر که حاصل یک پروژه ی پژوهشی کاربردی در مقطع زمانی سال های 1387 تا 1389 است، تلاش می کند از میان الگوها و مکاتب برنامه ریزی راهبردی، الگوی متناسب با بوم سازمان بسیج مهندسین را پیدا کند. واکاوی حوزه های فعالیت این سازمان، نشان دهنده ی بسترهای بسیار مناسب، جهت بهره گیری از مزیت ها و دست آوردهای کارآفرینی است. با تغییر در برنامه های راهبردی این سازمان، شرایط لازم برای حل مشکلات فعلی آن فراهم گردیده و موجب تسهیل حضور خیل عظیم مهندسان و متخصصان بسیجی در عرصه ی سازندگی کشور خواهد شد. بنابراین، هدف اصلی مقاله عبارت است از: طراحی الگوی برنامه ریزی راهبردی که فضای کارآفرینی را در سازمان بسیج مهندسین برای سرمایه های انسانی این سازمان فراهم نماید. در جهت تحقق هدف یادشده و برای پاسخ به سوالات پژوهش، پس از بررسی انواع الگوهای برنامه ریزی راهبردی، بررسی مکاتب کارآفرینی و مطالعه ی عمیق سازمان بسیج مهندسین، الگوی مفهومی پژوهش را ارایه و ابعاد، مولفه ها و شاخص های این الگوی مفهومی را از طریق خبرگان مدیریتی و افراد با تجربه در حوزه ی برنامه ریزی راهبردی، در دو مرحله مورد سنجش قرار داده و در بخش نتایج، 9 بعد اصلی و 33 مولفه و با تغییرات اندک در 156 شاخص نشان داده است که الگوی طراحی شده، با ویژگی های سازمان بسیج مهندسین سازگار بوده و با ضریب روایی 93% و پایایی 977/0، برای اجرا در این سازمان قابل اتکا است. در انتها نیز پیشنهادهایی برای بسترسازی اجرای الگو ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، رویکرد کارآفرینی، برنامه ریزی راهبردی، سازمان بسیج مهندسین
  • سید محمد اعرابی، عباس خدادادی صفحه 25
    هدف از پژوهش حاضر، ارایه ی الگوی هم آهنگی درونی راهبردهای ارتباطات و زیرسامانه های آن با عملکرد سازمانی است که در دو فاز انجام شده است: نخست، ارایه ی الگوی هم آهنگی راهبردی ارتباطات و دوم، آزمون الگوی معرفی شده. جامعه ی آماری این پژوهش، صنعت نفت است که نمونه آماری مورد نظر در هر دو فاز بر اساس نمونه گیری قضاوتی (غیراحتمالی) انتخاب شده است. در فاز اول، صاحب نظران ارتباطات در دانشگاه و صنعت نفت و در فاز دوم، 24 شرکت در چهار بخش اصلی این صنعت شامل نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش به عنوان نمونه ی تحقیق، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش شناسی تحقیق، مبتنی بر روش ترکیبی (کمی و کیفی) است. در فاز اول، بر اساس روش دلفی، زیرسامانه ها و گونه های راهبردی آن ها شناسایی گردید. در فاز دوم، با استفاده از تحلیل هم بستگی، تحلیل مسیر و تحلیل محتوا، الگوی هم آهنگی راهبردی ارتباطات مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های فاز اول نشان می دهد که ارتباطات سازمانی را در هشت زیرسامانه با عناوین روابط کارکنان، روابط عمومی، افکارسنجی و مطالعات اجتماعی، مدیریت ارتباط با رسانه، ارتباط با ذی نفعان و مخاطبان، نشر مطلب، ارتباطات خارجی و ارتباطات الکترونیک تقسیم بندی نمود که بر هر کدام بر اساس نقاط مرجع راهبردی معنابخشی و مسیر ارتباطات دارای چهارگونه راهبرد هستند. در فاز دوم، نتایج تحلیل هم بستگی نشان می دهد که هم آهنگی درونی و بیرونی و اثر تعاملی آن ها، بر عملکرد شرکت های صنعت نفت موثر است. علاوه بر این، دو متغیر هم آهنگی بیرونی و درونی، 73 درصد از واریانس عملکرد شرکت ها را تبیین کردند. مابقی، مربوط به متغیرهایی است که اثر آن ها در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، هم آهنگی درونی، ارتباطات منابع انسانی، راهبردهای ارتباطات
  • غلامحسین رضایت، محمد یمینی دوزی سرخابی، علیرضا کیامنش، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحه 49
    یکی از نیازهای اساسی مدیران و کارشناسان منابع انسانی برای استقرار نظام مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی، آشنایی با رویکردهاو فرایندهای شناسایی و مدل سازی شایستگی ها است. بنابراین، هدف کلی این مقاله، توسعه ی دانش و مفاهیم مربوط با تدوین الگوهای شایستگی در ابعاد نظری و عملی (طراحی و اعتباریابی چارچوب مفهومی برای تدوین و به کارگیری الگوهای شایستگی) در سازمان ها و موسسات ایرانی است. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش کیفی با حجم نمونه ی 20 نفر بود. تدوین مدل اولیه ی پژوهش، از طریق بررسی مدل های موجود صورت گرفت و اعتبار آن با استفاده از مصاحبه ی انفرادی و اعتباریابی پیمایشی، مورد تایید اعضای نمونه قرار گرفت. تحلیل مصاحبه ها نیز با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت پذیرفت. یافته های پژوهش، فرایند پیش بینی شده، برای تدوین الگوهای شایستگی و فرایند شناسایی شایستگی ها را مورد تایید قرار داد. ضمنا الگوی نهایی به منظور طراحی الگوی شایستگی روسای دانشگاه های دولتی ایران مورد استفاده و اعتبار نتایج و یافته های آن به صورت عملی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، پژوهش کیفی
  • مسعود موحدی، سیدضیاءالدین قاضی زاده فرد، ایوب داداشی صفحه 83
    در این مقاله، نتایج تحقیقی که نویسندگان به دنبال معرفی الگوی مناسب برای ارزیابی عملکرد پژوهشگران سازمان های تحقیقات صنعتی بوده اند ارایه می گردد. برای دست یابی به الگو، بعد از انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی الگوی مفهومی پیشنهادی که شامل 108 معیار و زیرمعیار می باشد تدوین شده وبا استفاده از ابزار پرسش نامه، نظر خبرگان در مورد معیارهای پیشنهادی مورد نظرسنجی قرار گرفت و بعد از گردآوری نظرات خبرگان و ورود داده ها گردآوری شده به نرم افزار spss، نسبت به تجزیه و تحلیل نظرات اقدام شد و از میان معیارهای پیشنهادی معیارهای برگزیده از طریق آزمون انتخاب شده و الگو با 38 معیار و زیرمعیار با نظر خبرگان نهایی شد. بعد از نهایی شدن الگوی مفهومی اولیه میزان اهمیت هرمعیار و زیرمعیار، با استفاده از نظر خبرگان مشخص شد و سپس در یکی از سازمان های تحقیقات صنعتی، مورد اعتبارسنجی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پژوهشگر، سازمان های تحقیقاتی، معیار، تحلیل سلسله مراتبی
  • زهرا علی پور درویشی، سهیلا سردار دونیقی، لیلا لطفی دهخوارقانی صفحه 111
    در راستای بهبود عملکرد سازمان ها، مدیریت منابع انسانی نقش های مختلفی را ایفا می کند که از مهم ترین آن ها پرورش استعداد ذاتی افراد سازمان در محیط رقابت دانشی می باشد. هدف از اجرای این تحقیق، تبیین جایگاه سرمایه ی فکری در ارتباط میان وظایف مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمان در قالب یک مدل است. در این تحقیق، سرمایه ی فکری به عنوان متغیر میانجی و وظایف مدیریت منابع انسانی به عنوان متغیر مستقل و عملکرد سازمانی به عنوان متغیر وابسته بررسی شده اند. جامعه ی آماری تحقیق، شرکت ملی نفت ایران است و نمونهه شامل 156 مدیر میانی و عالی است که به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شده اند. در این تحقیق، برای بررسی مولفه های متغیرهای مورد مطالعه و سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق، حاکی از آن است که فعالیت های مدیریت منابع انسانی از طریق سرمایه ی فکری بر عملکرد سازمانی دارای تاثیر معنادار است. در مدل برازش شده ی این تحقیق، ارزیابی عملکرد، انتخاب و استخدام، بیش ترین بار عاملی را در فعالیت های مدیریت منابع انسانی به خود اختصاص داده و در بین سرمایه های فکری، سرمایه ی ساختاری، بیش ترین بار عاملی را در مجموعه ی سرمایه ها دارا می باشد.
    کلیدواژگان: وظایف مدیریت منابع انسانی، سرمایه ی فکری، عملکرد سازمانی
  • مائده ربانی مهر، محمدرضا دلوی صفحه 133
    امروزه، دست یابی به بهبود مستمر و سرآمدی در همه ی ابعاد سازمان از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ در این راستا، الگوی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت سازمان ها را در جهت حرکت به سمت سرآمدی کمک می نماید. هدف این مقاله ایجاد مدلی یک پارچه از بازخورد 360 درجه و الگوی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت با به کارگیری تکنیک بسط عملکرد کیفی می باشد؛ به گونه ای که برای ارزیابی عملکرد مدیران شرکت پلی اکریل ایران و رسیدن به تعالی سازمانی قابل استفاده باشد. از نتایج مدل پیشنهادی، می توان تحلیل شکاف موجود بین ارزیابی عملکرد مدیر از دید ارزیابان و خود ارزیابی مدیر را برای به دست آوردن نقاط ضعف و قوت مدیریت سازمان بیان نمود و به برقراری رابطه بین عملکرد مدیر و عملکرد سازمان با استفاده از الگوی پیشنهادی، اولویت بندی معیارهای عملکردی مدیر و اولویت بندی توانمندسازهای مدل تعالی سازمان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بازخورد 360 درجه، الگوی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM)، بسط عملکرد کیفی (QFD)، توانمندسازها، ارزیابی عملکرد
  • رسول کریمی، میرعلی سیدنقوی، مریم عباسی صفحه 155
    تغییر ماهیت سازمان های وظیفه محور به پروژه محور تحت تاثیر دگرگونی های مداوم در محصولات و فرایندها از یک سو و تفاوت ماهیت پروژها و شیوه ی مدیریت بر آن ها در سازمان های خصوصی و دولتی از سوی دیگر، مدیریت منابع انسانی را در پروژه ها تحت تاثیر قرار داده است. این مقاله، با استفاده از نظرات کارشناسان[1]، ویژگی های مدیریت منابع انسانی در پروژه ها در فرایندهای انتخاب، تخصیص، انجام فعالیت ها در حین پروژه، رهاسازی از پروژه و رهایی از سازمان را در دو بخش دولتی و خصوصی در ایران مورد بررسی قرار داده و ویژگی های شناسایی شده، با استفاده از آزمون فرض آماری دوطرفه مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج، نشان می دهد که ویژگی های شناسایی شده دارای تفاوت هایی در هر یک از این بخش ها هستند. برخی از این تفاوت ها عبارتند از: توانایی استفاده از مدیران و کارکنان شایسته، انتصاب و تخصیص بر اساس روابط، وجود نیروهای مازاد، ارزیابی عملکرد بر مبنای رویه های رسمی و آموزش وسیع تر در پروژه های بخش دولتی. فشار کاری بیش تر و ارتباط مستقیم میزان دستمزد با انجام فعالیت ها در پروژه های بخش خصوصی، بی توجهی به جانشین پروری، نگرانی کارکنان پروژه های بخش خصوصی از وضعیت آینده و درنهایت، بی توجهی به موضوع نهادینه کردن دانش در سازمان و رابطه ی طولانی مدت بین سازمان و کارکنان در پروژه های بخش دولتی.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، سازمان های پروژه محور، بخش خصوصی، بخش دولتی، مدیریت پروژه
  • محمد اسماعیل انصاری، علی شائمی، علی عطافر، وحید قاسمی، علی صفری صفحه 173
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی تاثیر فناوری محوری به عنوان یکی از متغیرهای مهم درون سازمانی بر نظام مدیریت منابع انسانی در بین سازمان های صنعتی ایران بوده است که صنعت فولاد را برای مطالعه ی موردی، برگزیده است. جامعه ی آماری مورد بررسی، کلیه ی شرکت های فولادی ایران بوده اند که از بین آن ها 9 شرکت با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه، گزینش شده اند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسش نامه بوده است که به تعداد 506 نسخه توزیع و 78% آن برگشت داده شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. آزمون تاثیر فناوری محوری بر نظام مدیریت منابع انسانی، با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون متقاطع صورت گرفته است. نتایج به دست آمده، گویای تاثیر فناوری محوری بر تمامی اجزای نظام مدیریت منابع انسانی در شرکت های فولادی است و الگوی تاثیر فناوری محوری با توجه به شاخص های برازش 036/0RMSEA= و 728/0PCFI= و سایر شاخص های مربوطه، دارای برازش مناسب است.
    کلیدواژگان: فن آوری محوری، نظام مدیریت منابع انسانی، فولاد، ایران
|
  • Borzoo Farrahi Boozanjani, Amir Hasirchy , Abbas Niavand Page 1
    This paper was extracted from an applied research project which was studied during the years between 2008 and 2010. The current strategic planning models and literature were explored to find a strategic planning model which is compatible with the structure and environment of Engineers Basij Organization. Analysis of different areas of the organization activities illustrated a wide variety of suitable substrates for benefiting from advantages and achievements of entrepreneurship. By changing the strategic planning of this organization, some of the problems and issues, which the organization has encountered, would be solved. As a result, Basij engineers and experts in a large number would easily participate in the process of development of the country. Therefore, the main objective of the research is to build a strategic planning model which can establish and support an entrepreneurial environment for the human resources of the organization. In order to achieve this objective and to answer the research questions, a contextual model was presented by reviewing the literature and by studying the Engineers Basij Organization. Then, the dimensions, components, and indicators of the model were examined and evaluated in two steps by analyzing the opinions of experts, specialists, and experienced individual in the field of strategic planning. In the result section, 9 main dimensions, 33 components, and 156 indicators with a slight different point out that the model is compatible with the characteristics of Engineers Basij Organization. In addition, the validity factor and stability factor of the model are 93% and 0.977 respectively and the model is suitable for adopting in the organization. Finally, some recommendations were mentioned in order to build the required infrastructures to execute the model in the organization.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Approach, Strategic Planning, Basij Organization for Engineers
  • Sayyed Mohammad Aarabi, Abbas Khodadadi Page 25
    The aim of this study is to investigate the strategic alignment in communication system. For this purpose, external alignment of communication strategy with organizational strategy, internal alignment in communication system and its relationship with organizational performance are considered. The research population consists of Iran Petroleum Industry from which the collected data from 24 companies are analyzed. In this study, mixed (qualitative and quantitative) methodology via correlation and path analysis for quantitative method and content analysis are used to analyze the views of 24 public relation managers of the sample companies. The findings of the correlation analysis indicate that the internal and external alignments are influential on the performance of companies in petroleum industry. In addition, internal and external alignments explain 73% of variance in the performance of companies, where as the residual is related to the effects of other variables which were not taken into account in this study.
    Keywords: Organizational Performance, Internal Alignment, Human Resources Communication, Strategic Communication
  • Gholamhossein Rezayat, Mohammad Yamani Dozi Sorkhabi, Alireza Kyamanesh, Abdorahim Navehebrahim Page 49
    The main aim of this study was to design and validate a methodological framework to assist Iranian human resource managers and professionals to understand how competency models can be designed, developed and implemented; and how competencies can be identified. This study is a qualitative research and has 20 participants. Two processes of identifying Competencies and developing Competency Model are developed by reviewing the presence models. Triangulation of validity methods including interview, survey (questionnaire) validity and practical validity were implemented. The interviews were also analyzed by implementing content analysis method. Finally, the results of the interviews and questionnaire are examined by using steps processes to identify Competencies and to develop Competency Model. Moreover, the designed processes were adopted to develop a Competency Model for the deans of Iranian Public Universities and the results is examined and validated practically.
  • Masuod Movahedi, Zia Eddin Ghazizadeh Fard, Ayyob Dadashi Page 83
    In this paper, a suitable performance evaluation model for evaluting researchers in industrial research organizations was introduced. The contextual model which contains 108 standards was proposed after reviewing literature and pursuing field researches. The experts’ opinions regarding the proposed criteria were gathered through the medium of questionnaires. The collective data were analyzed by using SPSS and the chosen criteria were selected by the test. As a result, the initial contextual model with 38 criteria was introduced by considering the experts’ opinions. Then, the importance of each criterion and sub criterion was determined by reviewing the experts’ opinions. Finally, the validation of the model was evaluated in an industrial research organization.
    Keywords: Performance Evaluation, Researcher, Research Organization, Criteria, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Zahra Alipuor Darvishi, Soheila Sardar Doniqi, Leila Lotfi Dehkharghani Page 111
    Human resource managers play a wide variety of roles in improving organizational performance. One of their most important roles is to develop the employees’ inherent aptitudes in a competitive knowledge-Based Environment. The main aim of the research is to draw a contextual model which illustrates the position of intellectual capital in the relationship between human resource managers’ responsibilities and organizational performance. In this research, mediator variable, independent variable, and dependent variable were respectively allocated to intellectual capital, human resource managers’ responsibilities, and organizational performance. The sample includes 156 managers which were selected from middle and top managers of National Iranian Oil Company by implementing cluster-chance method. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was employed to examine the indicators of the studied variables and to evaluate the construct validity; Structural Equations Method is adopted in order to test the research hypotheses. The results indicated that human resource mangers’ operations considerably influence organizational performance through the medium of intellectual capital. In the contextual model, recruitment and selection as well as performance appraisal have the greatest factorial load among the human resource mangers’ practices, and the greatest factorial load is allocated to structural capital among three classes of intellectual capitals.
    Keywords: Human Resource Managers', Responsibilities, Intellectual Capital, Organizational Performance
  • Maedeh Rabbanimehr, Mohammad Reza Dalvi Page 133
    Nowadays, achieving continuous improvement and excellence in all aspect of the organization is very important. In this regard, European Foundation for Quality Management (EFQM) helps the organization to go toward the excellence. The aim of the research is to draw an integration model from 360-degree feedback and European Foundation for Quality Management (EFQM) by using Quality Function Development (QFD). The model should be useful in evaluating the performances of the managers of Iranian Poliacril Company and in pursuing excellence in the company. As a result, the existence gap between external performance evaluation and the managers’ self evaluation was analyzed in order to illustrate the strengths and weaknesses of the organization management. In addition, relationships between managers’ performance and organizational performance were established and the priority classification of managers’ performance criteria and that of organization excellence model enablers were determined.
    Keywords: 360, degree Feedback, European Foundation for Quality Management (EFQM), Quality Function Development (QFD), Performance Evaluation, Enablers
  • Rasoul Karimi, Ali Seyed Nagavi , Maryam Abbasie Page 155
    Human Resource Management (HRM) is affected by continuous change in products and processes, which transform operation oriented organizations to project oriented organizations, and by the differences between the nature of the projects as well as the executed managerial methods in public and private sectors. In this paper, by using Delphi qualitative method, HRM characteristics on projects in the processes such as selection, assignment, employment on projects, conducted practices, and release from the project or organization were investigated in the projects executed in both of the public and the private sectors in Iran. The identified characteristics were compared by implementing two sided statistical hypothesis test. Findings indicate that the identified characteristics have some differences. Some of these differences include: capability to absorb more competent project managers and project team members due to better payment in private sector; nepotism and undefined system to employment in selection in both parts; assignment to project based on past acquaintance and cronyism and in gregarious form; idle personnel; performance appraisal based on formal procedures and attention to training in public sectors’ projects; overload work and direct correlation between payment and performance in private sectors projects in employment on project; poor succession planning in both sectors and personnel anxiety about future in private sectors on project release; and finally no attention to establish a foothold for knowledge in both sectors and long term relationship between personnel and organization in public sector.
    Keywords: Human Resource Management, Project Oriented Organizations, Public Sector, Private Sector, Project Management
  • Mohammad Esmaeil Ansari, Ali Shaemi, Ali Atafar, Vahid Ghasemi, Ali Safari Page 173
    The objective of this article is to investigate the effect of core technology (CT), as one of the most important internal organizational variables, on the human resource management system (HRMS) in steel industry of Iran. The statistical population included all steel companies in Iran. The sample contained 9 companies which were selected by implementing Cochran formula and the stratified sampling with respect to the capacity. The data collection methods included two questionnaires forms; 506 copies of questionnaires were distributed and the response rate was 78%. In order to test the conceptual model, structural equations modeling (SEM) and crossover regression analysis were used. Referring to the effect of CT on HRMS with respect to SEM related indexes such as RMSEA=0/036 and PCFI=0/728, the major hypothesis were significantly confirmed and the related model was presented.
    Keywords: Core Technology, Human Resource Management System, Steel, Iran